NM 2007
February 9, 2016
2002: NM-konkurransen i år ble jevn.
February 10, 2016

Pynter på maten — virkeligheten er den samme

Pyntekurs er det siste i Bergen.

Tekst: Rune Solheim
Foto: Erlend Haukeland

Chef de cuisine på hotell Neptun, Pyntekurs i Bergen
Fredrik Hald, er guru. Disiplene er de
matansatte ved sykehjemmene i Bergen. De skal lære å gjøre maten mer fristende. Det kan trengs både på den ene og den andre måten. Kjøkkenreformen i Bergen har måttet tåle hard kritikk, både før og etter den ble satt i verk. I alt 400 ansatte skal nå kurses, deriblant en del tidligere kjøkkensjefer. Kjøkkenskriveren har snakket med to tilfeldig valgte deltakere. Begge merket press fra arbeidsgiver til å melde seg på.

Åse Blindheim er utdannet hjelpepleier og jobber med servering av mat ved dagsenteret på Engen sykehjem.
– Kurset er i seg selv kjempefint. Greit å lære å pynte maten og legge den pent til rette. Likevel føler jeg meg provosert av dette tiltaket. Vi lærer å pynte med tomat og agurk, ha egg i tomatsuppen og ekstra fløte i sausen. Vel og bra. Men vi har ikke midler til å kjøpe inn noe som helst ekstra til å piffe opp maten med. Det er heller ikke lett å dandere fisken og sausen hver for seg, når de i virkeligheten kommer til oss i samme posen fra produsenten. Det virker som om politikerne prøver å markere seg i positiv retning i en situasjon som egentlig er negativ både for ansatte og de eldre, sier Blindheim.
– Når Bergen kommune har så trange budsjetter, er det veldig synd at det skal gå ut over de eldre, legger hun til.

Maudhill Langeland er postvert ved Florida sykehjem. Bak seg har hun mange år som kjøkkensjef ved Fridalen sykehjem.
– Som mangeårig kjøkkensjef og nå postvert var det for meg lite nytt å hente på kurset. Vi pynter alltid maten med det vi har til rådighet. Ressursene bruker vi som best vi kan. Likevel er det ok å få det repetert og få lært et par nye triks. Men politikerne begynner i gal ende. Problemet er ikke at vi ikke vet, men at vi ikke har tid, sier Langeland.
– Da jeg kom tilbake på jobb den dagen jeg hadde vært på kurs, var det personalmøte der vi fikk vite at vi må kutte ytterligere to årsverk der jeg jobber. Det vil føre til en enda mer stresset tilværelse på avdelingen, også ved måltidene. Allerede i dag strever vi med å få nok tid når beboerne skal spise. Mange trenger hjelp hjelpe til å få i seg maten og en del har dårlig appetitt. Å ha nok mennesker på jobb og dermed tid sammen med de eldre, er viktigere enn all verdens pynt på fatet, sier hun.

Bildetekst:
Chef på Hotell Neptun i Bergen, Fredrik Hald, skal kurse 400 ansatte i matomsorgen i Bergen i “det lille ekstra”. Åse Blindheim lar seg gjerne instruere i anretning, men påpeker at hun i det daglige får fisk og saus i samme pose.
Byråden:
– Send dem til meg

– Hvis noen sier at de ikke har råd til å ha bomullsdotter i vinduet med karse, en sitronskive eller en agurk til å pynte maten med, så send styreren for institusjonen til meg. Da må det være noe galt med ressursbruken, sier byråd for helse og omsorg, Trude H. Drevland (H).

Hun innrømmer straks at byrådet prøver å snu litt på flisa når det gjelder kjøkkenreformen, ved å kurse ansatte i “det lille ekstra”.
– Ja, vi prøver å fokusere positivt etter å ha fått en del negative tilbakemeldinger. Dette er faktisk et tiltak jeg personlig har tatt initiativet til, sier Drevland.
Hun forteller at hun selv ikke satt i bystyret da kjøkkenreformen ble vedtatt, og at hun var imot den. Partiet hennes Høyre stemte likevel for og nå er hennes lodd å gjøre det beste ut av det.
– Vi har fått tilbekemeldinger både fra faglig hold og fra brukerne selv om hvordan vi kan forbedre oss. Det er en del av demokratiet. Matkurset er ett av flere tiltak vi setter i verk for å imøtegå disse innvendingene. Vi vet jo at det vi ser er en viktig del av matopplevelsen. Derfor kan fokus på det visuelle være et viktig element for å skjerpe appetitten hos eldre, sier hun.
Hun legger til at det kan være lett å skyve foran seg at man ikke har tid eller penger. – Jeg tar reaksjonen alvorlig, men å ta seg ti minutter for å friske opp matfatet, bør man kunne ta seg tid til. Har man ikke tid eller råd til det, tar jeg gjerne en diskusjon med ledelsen ved sykehjemmene om hvordan man bruker pengene. Hvor mye penger sykehjemmene får tildelt er en stor og vid diskusjon. Bergen har brukt for mye penger, og nå er det noen magre år for å spare inn igjen det vi har brukt for mye. Om et par års tid er vi bedre rustet økonomisk og da står de svakeste først i køen, trøster Drevland.

Comments are closed.