2001: Klar seier til Sunndal helsetun
February 8, 2016
Pynter på maten — virkeligheten er den samme
February 10, 2016

NM 2007

Trønderjentene Brita V. Finseth og Karin Klepp tok gullet i Norgesmesterskapet for institusjoskokkfaget-lag 2007 under Matfestivalen i Ålesund.

Det ble en skikkelig thriller under Matfestivalen i Ålesund, da finalen i NM i institusjonskokkfaget skulle avgjøres. For første gang ble hensynet til spesielle kostbehov avgjørende for resultatet. I årets konkurranse var det krav om å lage to porsjoner til hvert måltid tilpasset muslimer. Da alle poengene ble summert hos de fem fagdommerne, var det spesialkosten som avgjorde medaljefordelingen. Juryleder Morten Høiaas sa at jobben hadde vært skikkelig vanskelig, men det var de som hadde fulgt retningslinjene som kom best ut.

 

Svært krevende

Det er mange hensyn å ta for institusjonskokkene, i hverdagen så vel som i en NM-finale. Ikke bare skal de holde seg innenfor strenge økonomiske rammer, men de må også sørge for at det er riktig næringsinnhold i menyen. Maten skal også tilpasses dem som har spesielle behov. I NM-finalen er 55 kroner alt de har å rutte med – til tre hele måltider. Dessert og drikke skal være med. I tillegg er det en rekke faste matvarer som skal inkluderes i de enkelte måltidene. På toppen av dette, var kravet at menyen skulle tilpasses feiringen av en 80-årsdag på et sykehjem.

En god dag

De seks finalelagene viste stor kreativitet på kjøkkenet og leverte det ene smakfulle måltidet etter det andre. Best av alle var de to nord-trønderne. De hadde en god dag på jobben og hadde ingen problemer underveis. Særlig skilte desserten seg ut med friske farger og lekker presentasjon. De var jublende glade over gullet; sølvmedaljer fikk de i fjor. Jubel vakte det også blant lokalpatriotene da sølvmedaljene gikk til Knut-Petter Holen og Solgunn S. Gjelsvik, som jobber henholdsvis på Valderøy Bokollektiv og Ørskog videregående skole. Bronsemedaljene havnet på Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo der Silje Krogsæter og Merethe Smedmoen begge er kokker.

Menyene til 2007 medaljevinnere kan du laste ned her:

Gratulerer med flott innsats til alle finalistene!

Comments are closed.