Tre produksjonskjøkken i Helse Sør!
February 6, 2016
Skien: Vil stå for kvaliteten på posten
February 6, 2016
Show all

Henrik Sømo Solberg ble Årets Grønne Kokk

For aller første gang i Norge er Årets grønne kokk kåret. Henrik Sømo Solberg fra Statholdergaarden i Oslo leverte en smakfull og lekker treretters komposisjon og var en klar vinner.

Av Unn Karin Olsen

Henrik-S-Solberg--DSCN08Konkurransen gikk av stabelen under 4 messer på Lillestrøm, der de seks finalistene hadde fem timer til rådighet til å lage tolv porsjoner av sin innsendte, treretters meny. Undertegnede var så heldig å få spise seg igjennom alle de tre rettene fra vinneren. Jeg kan bare si at dette var det lite å utsette på; hele menyen var gjennomarbeidet og harmonisk og alt smakte kjempegodt.


Grønn på vegetar
21 år gamle Henrik innrømmer å ha lite erfaring med vegetarmat, men han liker å konkurrere. Plass i NM-finalen i kokkekunst i fjor ga mersmak.

– Vi hadde litt vegetarmat på skolen, og det hender vi får en forespørsel fra gjester, og da løser vi det, sier han til Kjøkkenskriveren. – Jeg begynte å tenke på en meny da jeg så utlysningen av konkurransen. Jeg har jobbet mye med smakene, og Bent (Stiansen, red. anm.) har gitt meg noen tips om hva som er viktig å få fram.

Menyen framstår som en ren vegetarisk meny, men det er ikke tatt hensyn til fordeling av næringsstoffer. Her er kreativitet, komposisjon og smak prioritert. Elementene i Henriks hovedrett kan selvfølgelig også brukes sammen med kjøtt eller fisk.

Grønt fokus
Om det nå blir et oppsving for vegetarmat på Statholdergaarden eller andre spisesteder i tiden som kommer gjenstår å se. Det var i og for seg ikke hensikten med konkurransen. – Det viktigste var å sette fokus på frukt og grønnsaker og vise at man kan øke og forbedre tilbudet i tråd med den trenden vi nå ser. Det grønne forbruket øker, særlig i kantiner, sier Toril Gulbrandsen, som representerer Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker. OFG og Kokkenes Mesterlaug Oslo var arrangø. Den vellykkede konkurransen i år betyr nye muligheter neste år.

Oppskriften på gulrot- og limesuffleen som inngikk i vinnerdesserten finnes du som månedens oppskrift på forsiden til NFEDs nettsted eller på denne lenken:

Resultater:
1. Henrik Sømo Solberg, Statholdergaarden, Oslo
2. D. Christian Jøers, Gourmet Consulting, Stavanger
3. Geir Magnus Svae, Tyrifjorden Hotel, Vikersund

De øvrige finalistene var:
Christofer Bengtsson, Grand Café, Oslo
Gunjan W. Løwenherz, frilanser (tidligere Tonsåsen opptreningssenter)
Ola Dahl Andersen, Grødegaard AS (kantiner)

Comments are closed.